karpie hodowlane - Hodowla i sprzedaż ryb

karpie - hodowla i sprzedaż ryb - gospodarstwo rybackie Góki karpie - hodowla i sprzedaż ryb - gospodarstwo rybackie Góki
karpie - hodowla i sprzedaż ryb - gospodarstwo rybackie Góki

polska english germany

karpie - hodowla i sprzedaż ryb - gospodarstwo rybackie Góki
  Gospodarstwo rybackie Górki  
STRONA GŁÓWNA
Lokalizacja
Hodowla karpia w Górkach
Historia gospodarstwa rybnego
Oferty
Kontakt

  Hodowla i sprzedaż ryb  
karpie hodowlane
szczupaki
sumy
karasie białe
amury
tołpygi



  karpie hodowlane - Hodowla i sprzedaż ryb  

Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy. Najwcześniej karp został udomowiany w Chinach (V w p.n.e.).

W Europie była to pierwsza ryba hodowana w sztucznych stawach zakładanych przy klasztorach. Od VII do XII wieku nastąpił szybki rozwój rybactwa w klasztorach majątkowych Belgii, Francji, Niemiec i na terenach Jugosławii. Jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych. Do Polski karp przeniesiony był na początku XIII wieku.

Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa (drób, cielęcina). Zawiera, bowiem stosunkowo niewiele tłuszczu z liczącą się ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Właśnie pod względem zawartości białka (16,9%) karp nie ustępuje amurowi białemu i tołpydze białej. Zawartość tłuszczu (średnio 4,2%) powoduje, że karpia zalicza się do średnio tłustych. Przyjmuje się, że 100 g mięsa karpia zawiera przeciętnie 150 kcal, podobnie jak młoda średnio tłusta wołowina. Mięso karpia poza łatwo przyswajalnym białkiem ma też dużo cennych witamin, zwłaszcza witaminy A. Sporo jest też witaminy B1, B2, C oraz PP. Mięso karpia jest również źródłem soli fosforu, wapnia, potasu, sodu i magnezu. Poza tym znajdują się w nim mikroelementy: miedź, mangan, siarka i żelazo.

Pod względem zawartości składników mineralnych ryby wyraźnie przewyższają inne produkty spożywcze. O wartości użytkowej mięsa karpia świadczy też stosunek części niejadalnych. Wykazuje on znaczne wahania, zależy, bowiem od ciężaru ryby i sposobu jej odżywiania. Z reguły im karp jest większy, tym więcej filetów można z niego uzyskać.

Najsmaczniejsze są ryby ważące do 2,5 kg. Ich mięso jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem, delikatne, soczyste i odznacza się specyficznym aromatem. Karp ma grube międzymięśniowe ości (99 sztuk), rozmieszczone w okolicy płetwy grzbietowej i części ogonowej, co ułatwia obróbkę kulinarną. Karp bezłuski, potocznie zwany królewskim ma duże, nieregularne, łatwo dające się usunąć łuski, rozmieszczone w jednym rzędzie, albo w dwóch, trzech lub pięciu rzędach.










    karpie - hodowla i sprzedaż ryb - gospodarstwo rybackie Góki
    karpie - hodowla i sprzedaż ryb - gospodarstwo rybackie Góki karpie - hodowla i sprzedaż ryb - gospodarstwo rybackie Góki